waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Gisteren ben ik samen met Jefta, Bram en de familie Molenaar een dag oppad geweest in het Noorden van het land. Hier waren een aantal zeldzame en mooie vogelsoorten gezien, die we graag eens in het echt wilde zien. We begonnen in Noordwijk, hier zitten sinds maandag 2 humes bladkoningen. Deze kleine zangvoltjes broeden in de bergbossen van C-Azië. Dat betekend dat ze hier in Nederland dus erg zeldzaam zijn! Na even zoeken zagen en hoorde we deze prachtige vogeltjes heel mooi. Ze waren erg druk met het vinden van voedsel, en hipte telkens van tak naar tak. 

 

Hierna reden we verder naar Vatrop, dat dicht bij Den-Oever licht. Hier hadden we als doel om de kleine geelpootruiter (zie foto) te zien. Deze zeer zeldzame vogel broed in Noord-Amerika, en is dus net als de humes bladkoningen erg ver van huis. Deze vogel is iets kleiner en lichter als de tureluur en heeft zoals de naam al zecht gele poten. Bij de plas wezen 2 vogelaars ons de vogel aan. Deze zat vrij ver weg, maar met wat gedult kwam hij steeds dichterbij, en konden we de vogel prachtig zien!

 

In een overvliegende groep rotganzen zagen we nog een zelzame witbuikrotgans, die zoals de naam al zecht een wittere buik heeft.

 

In de buurt van de kleine geelpootruiter zaten ook 2 grote piepers. Deze soort is in Nederland vrij zeldzaam, en vooral in de winter. Meestal worden grote piepers alleenmaar overvliegend in de trektijd gezien, maar 2 vogels terplaatsen in de winter is erg bijzonder! Net zoals de geelpoot en de humes zijn ook deze vogels de we  kwijt, ze komen namelijk uit Siberië. De vogel zaten vrij verweg, maar met de verrekijker waren ze wel heel duidilijk te zien. Jammer was wel dat de vogels al vrij snel naar de andere kant van de dijk vlogen, en we ze dus niet meer konden zien. 

 

In een plasje verderop zat het helemaal vol met kuifeenden. Maar toen we met de verrekijkers keken zagen we dat er ook nog andere eenden tussen zaten, namelijk: tafeleenden, slobeenden, wintertalling en toppers! Jefta had ook nog eens het grote geluk een baardmannetje te horen.

 

Op de planning stond ook nog de bonte kraai die in Drechterland zat. Deze soort hebben we in Schotland heel veel gezien, maar op mijn Nederlandse lijstje ontbrak de vogel nog steeds. De vogel hadden we na goed zoeken gevonden, maar helaas wel ver weg. Maar wel goed herkenbaar.

 

Als laatst stond Ijmuiden nog op het progamma. Hier vonden we na goed zoeken nog steenlopers, kanoetstrandlopers, kuifaalscholver. Op de terugweg naar de auto zagen we nog een kleine burgemeester, dit is een zeldzame meeuw die broed op Groenland en Noord-Canada. In Nederland worden iedere winter wel een klein aantal van deze vogels gezien, maar het blijft een zeldzame verschijning. Deze meeuwen zijn makkelijk te herkennen doordat ze helemaal witte vleugelpunten hebben, bijna alle andere meeuwen soorten hebben zwarte vleugelpennen. Op de parkeerplaats liep in de schemer nog een vos vlak voor onze voeten langs, dit was een mooie afsluiting van deze prachtige vogeldag!

 

In het totaal 6 zeldzame vogelsoorten voor Nederland gezien, waarvan grote pieper, kleien geelpootruiter en humesbladkoning voor mij nog nieuw waren. In het totaal staat mijn Nederlandse lijstje nu op 275 vogelsoorten!

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vogelbescheming, de maandag na het eerste weekend van december

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek maar kan deze niet vinden op de website van Vogelbescherming.
Wat kan ik doen om mij aan te

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekken nieuwe plekjes. Alvast bedankt en veel succes Ron, Jonathan en Jefta!

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.