website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

"Jullie mogen je gelukkig prijzen met het Noorderlicht." Dat was de opmerking die we kregen van Jefta, die voor 3 maanden in Fins Lapland werkt. Er zijn maar weinig mensen die in een week tijd, 3x het Noorderlicht hebben gezien en dan ook nog zo helder. Kortom, we zijn terug van een reis, met ervaringen die bijna allemaal in de superlatieven vallen.

Omdat onze Jefta voor 3 maanden in Inari werkt, hadden we besloten om hem te bezoeken in het uiterste noorden van Finland. En we kunnen wel zeggen dat het Noorderlicht het meest indrukwekkend was, maar alle schoonheid van de natuur daar in de winter was echt overweldigend. We klagen hier wel eens over de kou, maar daar hadden we momenten dat de temperatuur in een paar uur tijd daalde van rond de nul graden, naar rond -28. Het ene moment is het bewolkt en ploeg je jezelf voort door de sneeuw, en het volgende moment moest je een zonnebril dragen, om te voorkomen dat je sneeuwblind wordt. Een bizar en extreem klimaat en dat was ook merkbaar, daar er weinig vogels en andere dieren daar in de winter leven.

Maar ook een dagje naar de uiterste punt in het noorden, waar de wereld ophoudt voor de Noordpool, in Noorwegen, was bijzonder indrukwekkend. Als je dan aan de Barendszee staat, ben je echt onder de indruk, dat je daar echt aan het uiterste puntje van de wereld staat. Zeker door de laagstaande zon, kwam de pracht van het landschap nog veel meer tot zijn uitdrukking.

Natuurlijk hebben we daar ook diersoorten gezien, die we nog nooit gezien hadden. Zoals elanden, rendieren, witsnuit dolfijnen, taiga gaaien, bruinkopmees, koningseiders, stellereiders, witstuit barmsijsen en haakbekken. Het bijzondere was wel dat je nu de gebieden zag, waar veel van onze wintergasten, in de zomer broeden. Wij zijn bv blij met het zien van brilduikers, terwijl daar nestkasten hangen als broedplaats voor brilduikers en die daar ook vaak gevangen worden voor consumptie.

Op onze facebook pagina, of persoonlijke facebook pagina's kunt u meer foto's vinden. Maar nu zijn we weer bezig om onze super ervaringen te laten bezinken en onze weg weer in de hectiek hier in Nederland te vinden.

Wanneer u meer wilt weten, kunt u ons altijd vragen om informatie of tips. We willen iedereen graag daarover vertellen.

21. mrt, 2018

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.