website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

De Kampina, altijd een geweldig natuurgebied vol verrassingen. Altijd prachtig en vandaag  in het bijzonder. Vandaag mochten we een excursie geven, speciaal voor leden van Vogelbescherming en dat was fantastisch. Geweldige mensen, met dezelfde passie en liefde voor de natuur. We zijn dan ook dankbaar voor het enthousiasme en de inbreng van al deze mensen, die een tocht door de Kampina, nog mooier maakt. 

Toen ik vanavond even het aantal waarnemingen telde, stond ik toch even weer versteld van het aantal vogels die we gezien en/of gehoord hebben. Ook al leek het aantal tegen te vallen voor het gevoel, toch kwam ik uiteindelijk op 55 soorten vogels en ik denk dat iedereen die mee was, zou zeggen: "meen je dat nou?" De beflijster was wel de zeldzaamste soort, maar is alleen door mijn groep gezien en dan nog dat hij net rechts van ons opvloog en voor ons langs, om uiteindelijk ergens aan de rand van het bos te verdwijnen.

Leuk was wel het geroep van de zwarte specht en ook de eerste zwartkoppen en boomvalken. Fluiters, wielewaal en nachtegaal waren er nog niet. Ook zijn in de Kampina, vandaag voor het eerst vuurjuffers gezien dit jaar, maar niet door ons. Het was ook de eerste waarneming van ons van het boomblauwtje, een prachtig klein vlindertje met aan de binnenzijde een diep blauwe kleur. En omdat het nog niet zo heel warm was, ondanks het stralende weer, konden we die ook van dichtbij bekijken. Blauwtjes zijn toch een bijzondere soort vlinders, waarvan sommige een zeer complexe levenswijze hebben.

Maar juist het zien en horen van boompiepers, boomleeuwerikken en veldleeuwerikken maken de mens vrolijk en blij. Maar ook een paar badderende wulpen was een bijzondere waarneming, waarvan je echt kan genieten. Of de prachtige boomklevers die je overal hoort, maar die je opeens rustig ziet peuren naar voedsel in een boom, dat fascineerd. Kortom, zoals één van de deelnemers zei: "soms is het lastig om te kiezen wat je wilt zien, want op hetzelfde moment, zijn er ineens zoveel leuke en boeiende vogels waar te nemen om je heen. "

Iedereen was het er in elk geval over eens dat Vogelbescherming, zoiets vaker moest organiseren. Gelukkig weten we dat zij altijd overal voor open staan, dus hou het blad Vogels maar in de gaten!

10. apr, 2016

1

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.