website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Afgelopen zaterdag eens heerlijk met mijn vrouw wezen struinen in de Kampina. Voor degene die ons een beetje kent, die zou zeggen: "Wat deed je daar nu, in deze tijd van het jaar?" Want gewoonlijk zijn we wat later in het voorjaar en begin zomer daar te vinden. Vooral om de vlinders en libellen. En ja, die waren er nu nog niet, althans de libellen.

Maar toch had het zijn reden, want deze keer was het om eens een aantal routes te verkennen voor de vogelexcursie die we a.s. zaterdag hebben voor Vogelbescherming. En ik moet zeggen, het was schitterend. Een pietluttig beekje in de zomer, was nu prachtig buiten zijn oevers getreden en vogels die ik daar nog nooit had gezien in grote aantallen, zitten er dus nu wel. Dan denk ik aan watersnippen en grote groepen zilverreigers. Maar natuurlijk ook de altijd weer prachtige ijsvogel die langs ons heen scheerde boven het riviertje de Beerze. 

De lente zat in de lucht en dat was goed te merken. De eerste boompiepers en boomleeuweriken en fitis, zongen al hun hoogste lied. Een paartje buizerden die aan het baltsen waren en een enorm aantal roofvogels wat overtrok, waaronder ook een visarend en een rode wouw. Maar ook de stamgasten waren volop aanwezig, de roodborsttapuit, veldleeuwerik en graspiepers. Zandbijen die als een zwerm mieren, bezig waren om hun holletjes te graven, maar ook verschillende levendbarende hagedissen. Het leukste is altijd weer als je op de Van Zandvoortweg uitkomt en geconfronteerd wordt met het feit dat je beter kaplaarzen mee had kunnen nemen of een waadpak. Terug gaan is geen optie, maar wat dat. Komische taferelen, wanneer je ziet hoe mensen over afgezaagde dennentakken proberen te lopen, om de voeten droog te houden. Natuurmonumenten denkt ook aan alles en het zou me niet verbazen als ze ook een verborgen camera hebben geplaatst. 

Geen Koekoek gezien of gehoord, maar gisteren op die mooie warme dag bleken ook deze weer terug gekomen te zijn. Nou we gaan het meemaken a.s. zaterdag wat voor soorten er allemaal nog meer gearriveerd zijn en of we de verborgen camera gaan ontdekken??? Je weet maar nooit 

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.