website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Het kon haast ook niet anders, maar het was vandaag weer een heel bijzondere dag in de Brabantse Biesbosch. De dag begon met het welkom heten van de deelnemers aan de excursie in de Brabies. En het vanaf het eerste moment merkten we al, dat we een fantastische groep mensen hadden. Mensen met passie en het verlangen om heerlijk te genieten van de vogels in de Brabies. Daar wordt je zelf ook enthousiast van en gelukkig was het eindelijk weer eens laag water en daarmee werden we gezegend met veel vogels in polder Hardenhoek. Ondanks het schrale koude windje, konden we genieten van de eerste teruggekeerde zomergasten, zoals de kluten, prachtige vogels. Reigers die druk bezig waren met het bouwen van hun nesten. Helaas bruut verstoord door een "knol" die het verhaal moest onderbreken door met zijn snuit aan mijn rugzak te plukken en te hijgen in mijn nek. Met het moment dat ik hem het woord wilde geven gallopeerde hij/zij er vandoor en ik wed dat hij in deuk lag van innerlijke pret en zijn lotgenoten vol bravoer heeft gehinnikt dat hij die vogelaars eens goed te grazen had genomen. Daar ging mijn "paardenworst" dan.

In de Pannenkoek mochten wat uitleggen over kooikers en griendwerkers en bevers. Een geweldige man, Frans, wist ons te boeien met de uitleg bij een spinselnest van een boktor. Geweldig, daar houden we van, want samen maak je de excursie. Daarom waren we ook enorm blij met de enthousiaste inbreng en vragen van de groep, klasse.

Maar zoals bij ons elke excursie gaat in de Brabies, zien we juist de bijzondere soorten na afloop van de excursie en vandaag was geen uitzondering. Hoewel ik daar meestal verre van blijf, raakte ik nu betrokken bij 2 gigantische waarnemingen, die twitchers aantrekken. Het betrof de zeer zeldzame "Kleine Geelpootruiter" en de "Paarse strandloper". Deze laatste is in Nederland niet zeldzaam, maar die zie je langs de kust en uiterst zelden in het binnenland. Ja en die ruiter was wel een heel eind uit de richting, die broeden in Noord Amerika. Ik was blij dat 2 deelnemers aan de excursie, dit ook mee mochten maken en deze zeldzame waarnemingen konden zien. Er stonden al enkele vogelspotters, maar spoedig stond er een grote groep, maar wel een prettige groep vogel fanaten. Het zal voor de 2 deelnemers aan de excursie, wel een bijzondere inkijk in de wereld van de vogel twitchers zijn geweest en hopelijk hebben ze kunnen zien dat ze misschien een beetje vreemd waren, maar niet per definitie van het doorgeslagen type.

Als toefje mochten we nog twee landgenoten zien

, 2 Rouwkwikstaarten. Daar hebben we al honderden van gezien, maar dan in één van hun thuislanden: Scotland.

Kortom de natuur is volop in beweging. Zagen we een paarweken terug nog Nonnetjes, Brilduikers, Grote Zaagbekken, deze waren op de laatste na allemaal verdwenen en de kwikstaarten en de eerste zomertalingen en veldleeuwerikken en grutto's en kluten, zijn er voor terug gekomen. Okay die Rouwkwikstaart en brandganzen zijn redelijk snel thuis in hun broedgebied, maar zo'n Klein Geelpootruiter die heeft nog wel een eindje te gaan. Je zou haast medelijden met hem krijgen, maar wees gerust, zo zielig zag hij er niet uit.

19. mrt, 2016

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.