website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Wie geniet er nu niet van, zo'n prachtig, veelkleurig bloemenveld in de lente en zomer? Allerlei geuren en kleuren prikkelen je en bij het horen van het zoemende geluid van bijen op de achtergrond en het vrolijk fladderen van vlinders, daar wordt iedereen blij van. En dat mag en geniet er ook intens van als je zo' n prachtig bloemenveld tegen komt. 

Echter zulke geurige en kleurige weiden, zijn de laatste tientallen jaren, bijna verdwenen uit ons land, met alle gevolgen van dien. We kunnen rustig stellen dat het heel erg hard bergafwaarts gaat met de dagvlinders. Het aantal standvlinders is hard achteruit gegaan en velen leven al niet eens meer permanent in Nederland of zijn ver gedecimaliseerd en komen nog maar in bepaalde gebieden voor. Mede daarom is destijds de Vlinderstichting opgericht, om zich in te zetten voor o.a. vlinders en libellen, maar net zo goed andere insecten als bv bijen.

En eerlijk is eerlijk, het lijkt wel dweilen met de kraan open, maar de Vlinderstichting heeft in de afgelopen jaren, veel kunnen bereiken. Niet door alleen maar te roepen naar de politiek, maar door juist zelf met oplossingen te komen. Zoals bv het ondersteunen van haven en industrie bedrijven om gebruik te maken van de tijdelijke natuur reggeling en het adviseren hoe men die natuur dan zo optimaaal mogelijk kan beheren of op gang te helpen, zodat vlinders weer een kans krijgen om te overleven in ons land.

Wat de laatste jaren sterk op komt, ook bij diverse groen en natuurbeheer organisaties, is het aanleggen van "Idylles". Dit zijn van die prachtige bloemrijke velden, waar we zo van kunnen genieten, maar ook de daarom heen benodigde groen voorzieningen. Mede door de situatie in het Havenschap Moerdijk en de gesprekken die er geweest zijn, ben ook ik me in gaan zetten om een idylle aan te gaan leggen op een stukje bedrijfsterrein, met toestemming en steun van de eigenaar. Gewoon als proefproject, omdat ik het afgelopen jaar niet meer kon aanzien, dat het zo hard achteruit was gegaan met de dagvlinders (had ook wel met het koude, maar vooral droge voorjaar te maken). 

"Fijn voor jou Ron, maar wat kan ik met deze informatie?" Nou eigenlijk heel veel. Oh ik ben zeker niet van mijn vogel liefhebberij afgevallen, maar nog meer gaan beseffen, dat vogels alleen kunnen bestaan dankzij hun omgeving en daar horen insecten absoluut ook bij.

Of het waar is of niet, weet ik niet, maar onlangs las is ergens dat als iedere die een tuin of ander stukje grond, zou gebruiken om een idylle van te maken, dat we dan een bloemenveld ter grote van de provincie Utrecht bij elkaar zouden hebben. Dus als we er allemaal zo van genieten, waarom zouden we er zelf dan niet aan meewerken? Daarom ben ik er druk mee bezig om een stuk grond te analyseren en klaar te maken voor het inrichten van een kleine idylle. Mede gestimuleerd ook doordat we onlangs ingelicht zijn over hoe we dagvlinders en libellen moeten inventariseren en monitoren, volgens de SNL regeling, voor SBB bij ons in de omgeving. Dat kost me veel tijd, alles bij elkaar, maar is geweldig om te doen. 

Natuurlijk gaan de vogelexcursies gewoon door, maar ik wil toch een lans breken en iedereen te motiveren om ook heerlijk buiten bezig te zijn en te genieten om ook zo'n prachtig stukje bloemenveld aan te leggen, zodat we de vlinders kunnen helpen en te voorkomen dat ze uitsterven.

Ik zou zeggen, laat u informeren en bezoek eens de website van de Vlinderstichting die u graag willen helpen en advies geven.

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.