website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Nieuwjaarsdag, echt zo'n dag waarin ons vooruitstrevend volkje, weer zo heerlijk kneuterig kan zijn, met het in stand houden van tradities. Niks mis mee, ik kan er van genieten met een tevreden glimlach. Kijk naar het journaal op nieuwjaarsdag en traditioneel zie je weer de beelden van al die oranje mutsen, vanaf het strand naar de zee toe rennen. Je zou zo beelden van 10 jaar terug kunnen uitzenden. De nieuwjaarsborrel, het familiebezoekje om nog even "nieuwjaar" te gaan wensen en de "kliekjes" van de afgelopen feestdagen opmaken.

Maar wat je niet ziet op televisie, is dat er onder vogelaars en de fanatieke "twitchers", ook een nieuwjaarstraditie is. Op 1 januari moet er gevogeld worden, om de score voor de jaarlijst. Wie zal er 's avonds op nummer 1 staan met de meest waargenomen soorten? Op 1 Janunari zijn de meest fantieke "twitchers", die stad en land afreizen om een zeldzaamheid te spotten, gewoon weer even een normale vogelaar. Op 1 januari telt een eenvoudige huismus, merel of koolmees, gewoon weer mee. 

Tja, ook wij ontkomen natuurlijk niet aan zo' n traditie, hoewel niemand de moed op kon brengen om vroeg zijn bed uit te gaan. Het was dus pas na de middag dat we op pad gingen. Net als vorig jaar, naar de Brabantse Biesbosch. Omdat je daar nu eenmaal veel soorten ziet. Zo ook deze keer en hoewel we minder dan een halve op pad zijn geweest, kwamen we toch boven de 70 soorten en dat was behoorlijk veel. Het meest bijzondere was wel, dat we soorten zagen, die nog geen week geleden, helemaal niet gezien hadden. Neem nu het nonnetje (foto) vorige week geen en nu volop. Maar ook goudplevier, grote zaagbek, brilduiker en zelfs 2 zeearenden. Kortom, het was gewoon hartstikke leuk en je kan concluderen dat geen enkel bezoek aan de Biesbosch saai is, omdat je telkens hetzelfde ziet. Een leuke traidtie, alleen zijn we niet van die types die het lang volhouden om een zo'n hoog mogelijke jaarlijst te krijgen.

Maakt ook niet uit, we genieten van de natuur en dat is het belangrijkste. Daarom wensen we iedereen die deze website bezoekt en al de deelnemers die regelmatig ook met onze excursies meegaan, een bijzonder gezegend 2016 toe.

2. jan, 2016

1

Mariƫtte de Kreij 02.01.2016 20:42

leuk verhaal en nog heel veel vogelplezier toegewenst de rest van dit jaar

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.