website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Dit weekend draaide voor ons bijna alles om vogels. Gisteren kregen alle excursieleiders van Vogelbescherming een uitje aangeboden aan de Veluwerandmeren, met daarbij een workshop van Steven Wytema van Jizzbirding, die o.a. trainingen en workshops geeft voor vogelaars, excursie leiders en iedereen die op één of andere manier betrokken is bij natuur en met name vogels. Het draait om educatie en de samenhang tussen leefomgeving en de aanwezige vogels.Vogels kunnen ook alleen bestaan, wanneer er ook een geschikte leefomgeving is. Het was dan ook een bijzonder goede workshop, maar ook dat we elkaar als excursieleiders van Vogelbescherming, elkaar eens te ontmoeten. Je leert veel van elkaar en je komt er achter dat je elkaar ook kan helpen en dat je één team bent, ondanks dat je individueel ergens in het land je taak doet. Ook kwamen we erachter tijdens de workshop, dat het een zegen is, wanneer je samen excursies leidt. Zeker wanneer je zoals Jonathan en ik, elkaar aanvoelt en op een volkomen manier in symbiose, elkaar aanvult, taken van elkaar over neemt, zodat je tijd hebt voor iedereen persoonlijk en toch het doel van de excursie doorgaat. Een bepaalde rust en vreugde die je dan als groep en leiding kan ervaren. In elk geval vonden we het fantastisch om te merken dat niemand zich beter voelde dan de ander en/of haantjes gedrag toonde. Gewoon het kwetsbaar durven te zijn en open staan voor elkaar.

Vanmiddag moesten we nog de wintervogeltelling doen, die we vorige hebben afgeblazen, vanwege het slechte weer. Sommige mensen zullen het wel saai vinden, maar het is bijzonder boeiend dat wanneer je al een aantal jaren deze telling doet, dat je de verschillen gaat zien in aantallen en het aantal soorten die er nu wel zijn en toen niet en net andersom. Het leuke was vandaag wel, dat we soorten hadden die we niet eerder hadden in de wintervogeltelling. Zoals de ransuil, maar ook soorten die we anders pas later zagen, of in kleinere aantallen, zoals de ijsvogel, grote gele kwikstaart en de kleine zwaan.

Volgend weekend staan de vogels weer op de agenda, wanneer we zaterdag onze vogelexcursie hebben in de Kwade Hoek en we daarna hopen te gaan kijken in de Prunjerpolder, om weer een nieuwe excursie terrein op de agenda te kunnen zetten voor deze winter, als excursie gebied voor Vogelbescherming. Kortom een uitdaging die we graag aangaan. 

22. nov, 2015

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.