website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Vanmorgen vroeg met een grauwe en miezerige lucht en totale windstilte, kwamen we met de deelnemers bij elkaar op het parkeerterrein bij het bezoekers centrum bij de Tenellaplas. Voor veel mensen een reden om eens lekker uit te slapen, maar voor vogelliefhebbers de ideale omstandigheden om al die trekvogels eens te gaan bekijken. Waarom? Nou afgelopen week is in Skandinavië de winter ingevallen dat hebben we hier ook wel gemerkt en met de straffe wind, zijn massaal de lijsters onze kant opgetrokken. Zagen we vorige week nog volop vlinders en libellen, nu waren  er echt honderden lijsters te zijn, en dan met name de Koperwiek. Kramsvogels een stuk minder. Al in de Heemtuin was er volop leven in de brouwerij en konden we met de bezoekers genieten van een groot aantal en divers soorten vogels. Juist vanwege het weer, waren al die trekgasten naar beneden gekomen en daardoor volop te bewonderen. Gelukkig had iedereen de tijd en konden we de excursie in overleg verlengen. De duinen van Voorne zijn geweldig mooi en heel erg gevarieerd. Met zijn natte duin valleien, naaldbossen, moerasbossen, stuifduinen en droge duinhellingen, was het indrukwekkend om alles te beleven. Niet alleen de vogels, maar de grote hoeveelheid aan paddenstoelen en zeldzame planten, maakt het tot een uniek stukje natuurgebied. Toen we het desolate landshap van de stuifduinen overgetrokken waren, kwamen we bij laagwater aan het Noordzeestrand. Allereerst viel op een enorm aantal zeehonden die lagen te rusten op de zandplaten. Maar al snel ontdekten we mijn favoriete zeevogels, jawel de Drieteenstrandlopers. Hadden we er vorige week met het mooie weer maar één (zie foto), vandaag liepen er een enorm aantal op het strand. Door het grauwe weer lastig te fotograferen, maar het genieten van deze vrolijke en parmantige vogeltjes, was enorm. De verdere poetishe omshrijving laat ik aan Hans Dorresteyn over, die daar meester in is. Maar het meest bijzondere was wel een roodkeelduiker, die nog in een eclips kleed was. Niet dat de roodkeelduiker zeldzaam is, maar je ziet hem bijna altijd op volle zee, en niet in een baai, in de luwte van de Maasvlakte. Dat geldt ook voor de Middelste Zaagbek, waar we er grote aantallen van zagen. Een fantastishe waarneming voor dat gebied. 

De sfeer in de groep was onzettend leuk en goed. We streven ernaar dat iedereen de ruimte krijgt om ook zijn eigen ding te willen ontdekken en/of doen, en die klik was vanmorgen formidabel. Het oog hebben voor elkaar en er voor de deelnemers te zijn met al onze gebreken, gaf ons weer veel voldoening. Samen  maak je met elkaar zo'n exursie en dan is het dankbaar werk om zo'n excursie te mogen leiden. Met een uurtje uitloop kwamen we dan ook moe en voldaan aan bij het bezoekersentrum. We hopen elkaar zeker bij een andere exursie nog eens te ontmoeten. 

Misshien dat het voor de doorgewinterde vogelaar niets voorsteld? Maar vandaag hebben wij in elk geval voor het eerst een Koperwiek horen zingen, dat was een unieke ervaring. Ook ben ik wel benieuwd welke Kiekendief we vlak bij het brede water zagen jagen. Ik neigde zelf naar een vroutje Blauwe Kiekendief, maar kon dat in het korte moment niet met zekerheid vaststellen. Jammer dat de pestvogels nog niet in de Maretak bij de Tenellaplas gearriveerd waren, want dan hadden we helemaal de kers op de taart gehad. We zijn de groep erg dankbaar en het was een bijzonder gezegende morgen. 

Over de rest van de middag kan u hieronder lezen.

18. okt, 2015

1

Ben van de Wetering 18.10.2015 06:48

Ik was voor het eerst met jullie op pad en heb er volop van genoten. De manier waarop jullie uitleg gaven over flora en fauna was geweldig! Dank en tot ziens!

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.