website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Vandaag was dan eindelijk weer de aftrap van het excursie seizoen van Vogelbescherming. Na een zomerstop van 3 maanden, hadden we er weer echt zin in. En we hadden een voortreffelijke dag samen met de geweldige deelnemers. In het vroege zonlicht, met de nevel nog een beetje over de polders, starten we onze excursie in polder Oude Hardenhoek in de Brabantse Biesbosch. De stilte van de vroege morgen, met alleen de vogels die we hoorden, was indrukwekkend voor iedereen. Ijsvogels die je her en der hoorde roepen en af een toe in een blauwe lichtflits voorbij schoten, samen met de vele Cetti's zangers, waren een typisch warm welkom van de Brabantse Biesbosch. Een slechtvalk die scherp de omgeving in de gaten hield vanuit de dode bomen, die normaal het domein zijn van de zeearend. Honderden krakeenden, tafeleenden en pijlstaarten sierden het vlakke wateroppervlak. Een waterral liet nog even zijn verontwaardigde schreeuw horen vanuit het riet, toen we zijn rust kwamen verstoren. Maar dat weer teniet gedaan door het twinkelende geluid van baardmannetjes. Nee niet Hans en Nico, maar echte baardmannetjes die zich bovendien prachtig lieten zien van dichtbij.  Op het grote veld liepen er tussen de paarden een grote groep brandganzen met jawel weer de ene zeldzame Hybride Brandgans X Rossgans. Met zo'n prachtig uitzicht en leven, vliegt de tijd voorbij en waren we na 3 uur weer terug. Wij hebben er enorm van genoten en voor zover we het konden beoordelen, de deelnemers ook en daar zijn we dankbaar voor.

Nadien ben ik nog een kleine groep verder gegaan en zagen we 3 zeearenden en een visarend en een x aantal kiekendieven en andere rovers die druk op trek waren. Uiteindelijk heb ik de dag afgesloten door nog even bij de kleine zilverreiger te gaan kijken, en een eindje verderop bij de bonte strandlopers. De kleine was er deze keer niet, maar de luchtshow van de kievitten maakte het meer dan goed. De afsluiter was wel een heel bijzondere vondst. Een enorm aantal zwervende heidelibellen, die haast wel een populatie moest zijn. Enkele individuen zijn wel redelijk zeldzaam, maar ik heb nog nooit meegmaakt dat er een enorme groep bij elkaar zitten. Ik telde er 29, maar ik heb maar een deel van de helling geteld. De dieren waren koud en vlogen nauwelijks. Jammer dat ik mijn macro lens niet bij me had, maar het was voor sowieso het hoogtepunt van de dag. Iets unieks, wow,wat een dag!

26. sep, 2015

2

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.