website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Na de prachtige ervaringen en bijzondere soorten die we met u wilden delen, nu toch ook even een schaduwzijde van het waarnemen van zeldzame soorten. Je zou maar een Grote Vuurvlinder zijn, of een Spiegeldikkopje of Veenhooibeestje enzovoort. Dan ben je al een soort die nog nauwelijks het hoofd boven water kan houden, dan komen daar ook nog eens tientallen natuurliefhebbers en natuurfotografen, die je op de foto willen hebben. Nou dat is tot daar aan toe, maar die willen dan ook nog het mooiste en beste plaatje maken, om goede sier te maken bij mede natuurfreaks. Zo'n vlinder doet er tegenwoordig wijs aan om stiekem op een geheime locatie eitjes te leggen en dan zo snel mogelijk van die plaats weg te komen. Vanwege natuurlijke vijanden? Nee vanwege al die natuurliefhebbers die ze toch wel heel erg graag prachtig op de foto willen hebben. Alleen het zien van een zeer zeldzame soort is niet genoeg, daar moet je wel een foto van hebben en niet zomaar een bewijsplaatje, nee wel een kunstwerkje. En dat mag best wat kosten. Betaalden de fotografen zelf de prijs voor het ontwikkelen van de rolletjes, nu mag die zeldzame vlinder die nog nauwelijks weet te overleven de prijs. Wanneer hij zich laat zien is in no-time alles om zich heen plat getrapt om dat perfecte plaatje te kunnen maken. Nee willen deze soorten overleven, moeten ze het niet van de natuurliefhebbers en fotografen hebben. Die betalen al de benzine kosten om er te komen en dan ga je niet met een paar nietszeggende bewijsplaatjes terug, daar kan je niet mee aankomen bij je hobby genoten. Dan wordt je foto nooit het hoogst gewaardeerd op Waarneming.nl. Nee je moet wel het beste plaatje maken, want dan heb je ee win/win situatie. Je hebt nu de moosite foto en komt daarmee op de lijst van beste foto's van Waarneming.nl dit jaar en volgend jaar als de soort niet meer bestaat, kan je zeggen dat jij in elk geval de laatste zomer voor ze uitgestorven waren, nog de mooiste foto's heb kunnen maken. 

Ik wil niet zwartgallig zijn, maar tegenwoordig heeft de gemiddelde bezoeker van een natuurgebied, meer respect voor de natuur en de regels, dan de gemiddelde natuurliefhebber en fotograaf, bij wie het aanzien en de scorelijst zwaarder telt, dan het behoud van kwetsbare soorten. Misschien zou Greenpeace of stichting wakker dier tegen deze natuurvrienden eens een actie moeten houden? Waar voor de meeste mensen tegenwoordig natuur nog gezien wordt als ontspanning, zijn de natuurfreaks die vroeger gezien werden als het "geitenwollen sokken type" tegenwoordig degene die daar moeten scoren en aanzien moeten verwerven, werken aan een goede status. Alleen nu niet over de rug van een ander mens, maar over de rug van het plantje of diertje wat met uitsterven bedreigd wordt.

De foto geeft de sfeer weer, hoewel hier er nog met respect werd omgegaan, hoe de rest van het veldje eruit zag, heb ik helaas niet in beeld. De oude filmmaker en ik hoop dat hij het er ook in verwerkt voor de TV opnamen, had wel gelijk. Niets is meer heilig voor de natuurfreaks en van wie je het zou mogen verwachten, zijn niet in staat om een gedragscode te handhaven. Het zou goed zijn wanneer een website als Waarneming.nl, zou stoppen met waarderen van foto's en een ranking van wie de meeste waarnemingen heeft gedaan. Haal het competitie element eruit.

20 jaar geleden had ik een oom die jachtopziener was in het Kroondomein. Jaarlijks werden er tellingen gedaan van de herten en zwijnen. En hoewel het met pijn in zijn hart ging, moesten ze toch elk jaar weer besluiten hoeveel dieren er afgeschoten moesten worden, om de populatie gezond te houden. Wat zou dit betekenen als we in een rimboestaat zouden wonen en men deze maatregel op al die zogenaamde natuurliefhebbers zouden toelaten????????

Misschien dat alle waarnemers en twitchers toch eens moeten nadenken over een gedragscode en niet het idee hebben dat zij het qua kennis beter weten en daarmee boven de moraal en wet staan. 

17. aug, 2015

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.