website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

We zijn weer thuis na een aantal intensieve weken. Dit jaar in Nederland en dat betekede natuurlijk van de ene plaats met een unieke soort, naar de andere plaats met een unieke soort. Kortom voor Jonathan wel enigzins normaal, maar voor mij was het nieuw, we zijn wezen "twitchen" door een groot deel van het land. Soorten die we nog nooit gezien hebben, zoals o.a. ook dit Spiegeldikkopje en de soorten zoals eerder op de blog gezet. Je verbaasd je er over dat die beestjes nog bestaan. Op afgelegen piep kleine veldjes, of midden op een kruispunt, zijn dan locaties waar enige dieren al jaren weten te overleven, onvoorstelbaar. Begrijpelijk dat de locaties niet bekend worden gemaakt, want het zijn soorten die bij het minste of geringste definitief uitgeroeit kunnen worden in ons land. 

Zeker voor vlinders zijn de waardplanten van doorslaggevend belang voor het overleven van een soort. Maar voor sommige soorten komt er nog een andere factor bij: de juiste soort mieren die hun kroost willen opvoeden. 

Maar niet alleen zeldzame vlinders werden er waargenomen, maar ook zeldzame of minder zeldzame soorten libellen en juffers. Zo konden we de beekoeverlibel bijschrijven in de Plateaux. Hoewel we de meesten aan de Belgische zijde zagen. Dat gold ook voor de Kempense Heidelibel aldaar. Hoewel ze eigenlijk jaarlijks wel te zien zijn in de Plateaux, waren we dit jaar de eerste voor zover bekend die deze zeer zeldzame libel daar hebben gezien. Maar ook de Zuidelijke Keizerlibel doet zijn opmars in Nederland. En ook de waarneming van een Zwervende Pantserjuffer is heel leuk, die zie je ook niet dagelijks. 

Ja en als vogelaars, kunnen we ook melden dat we leuke soorten hebben gezien, zoals de kraanvogel en de zwarte ooievaar in Limburg. Maar hoewel niet zeldzaam is het's nachts op de heide luisteren en goed kijken naar de kapriolen van een nachtzwaluw, ook een gigantische beleving. Deze misterieuse soort zal je niet vaak zien, maar zijn snorrend en gillende contactroep zijn onmiskenbaar en regelmatig te horen. Overdag zie je ze zelden, ik had 1 keer het geluk dat ik bijna op zo'n beestje stapte en dus vlak voor mij voeten opvloog. Dan ben je bezig met naar de grond turen voor vlinders en libellen, maar je ziet de vogel echt niet.

Kortom we hebben een turbulente vakantie gehad, met veel geweldig mooie momenten. Nu weer een tijdje uitrusten van de vakantie op het werk

13. aug, 2015

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.