website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Hoogste tijd om iedereen weer even op de hoogte te brengen waar we de laatste weken druk mee bezig zijn geweest. We hebben bepaald niet stil gezeten en het was ook bepaald niet saai. Zo zijn we vorige week naar Millingerwaard geweest, waar het werkelijk fantastisch mooi was. Vooral de vondst van diverse Koninginnepages was een geweldige ervaring en het zijn de juweeltjes onder de dagvlinders. Het heerlijk vrij te kunnen struinen in het ruige terrein is en blijft toch altijd weer de meest fantastische ervaring die je in de natuur kan opdoen. Jonathan  is deze week ook nog naar de Kampina geweest en met vrienden reptielen enamfibiën wezen zoeken en de Woudaap wezen beluisteren.

Vandaag hadden we de op één na laatste vogel excursie voor Vogelbescherming van dit seizoen. En hoewel het druilerig weer was, hebben we het als fantastisch ervaren en genoten van de deelnemers die het echt gezellig maakten. Daar zetten we ons graag voor in. Samen blijven speuren naar die Blauwborst en Snor, om het eindelijk eens te zien, in plaats van alleen horen. De Zwarte Sterns, waar de mannetjes het vrouwtje het hof willen maken door ze een lekker vers visje cadau te geven. Zij waren nog niet aan het broeden, wat wel geldt voor de Purperreigers, want na het drukke aanslepen van takken een paar weken terug, was het nu rustig in de lucht. Nou ja rustig ??? Regelmatig was er enige opschudding onder de Grutto's en Kievitten, wanneer de Bruine Kiekendief over kwam zweven. Ongewenst bezoek en ze kwamen als een grote familie meteen in het geweer om deze waaghals en schurk te verdrijven. Niet dat het veel indruk maakte op de Kiekendief, maar hij was gezien, dus had het geen zin om je te laten opjagen door deze weidevogels, volgende keer beter. Ook de Brede Orchis stond weer in grote getalen in bloei en het Moeraskartelblad. Maar ook de bij ons zeldzame Waterviolier en Slangenwortel, waren goed en prachtig te zien. Ondanks het wat minder comfortabele weer, mocht dit het genieten van de natuur niet storen.

Vanmiddag zijn we nog met een paar mensen doorgegaan die al vaker met excursies van ons mee zijn geweest en na een flink nat pak, brak de zon door en deden we zeldzame waarnemingen voor de Alblasserwaard. We zagen een Geoorde Fuut en en paartje Steltkluten op het nest en waar een derde Steltkluut probeerde om het mannetje van zijn vrouwje e beroven. Geweldig zo'n waarneming. Nu maar hopen dat het volgende week met de excursie voor de kinderen ook zo'n prachtige ontdekkingstocht wordt.

16. mei, 2015

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.