website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Je hebt zo van die dagen, die heel bijzonder zijn. Dat was gisteren in de Brabantse Biesbosch, maar ook vandaag. Vanmorgen mochten we weer een excursie van Vogelbescherming geven in de Pannenkoek en polder Oude Hardenhoek. We troffen een bijzonder fijne groep mensen die enthousiast waren, waar we met plezier de excursie voor wilden houden. Het weer zat de eerste helft boven verwachting mee en door de positieve sfeer, kon de regen in het laatste deel niemand weerhouden, bij het genieten van de vogels en natuur. Het was een ware sport. Je hoorde de ijsvogel regelmatig maar meestal zagen een paar mensen alleen nog een bleuwe flits voorbij gaan. Dat gold ook voor de waterral en blauwborst. Gelukkig liet de Tjiftjaf en de matkop zich wel door iedereen bekijken. In polder Oude Hardenhoek was het feest met de vogels. Honderden kluten, wintertalingen, grutto's werden een paar maal de lucht in gejaagd door zowel een slechtvalk, als havik met honger. Een prachtig gezicht. We hadden ook het bijzondere voorrecht om de wat minder algemene pijlstaarten te zien en zelfs meer zeldzamere pontische meeuwen en zwartkopmeeuwen. Die hadden we nog niet eerder gezien tijdens enige vogelexcursie. En laten we vooral de groepjes bonte strandlopers niet vergeten, die je meer langs de kust ziet, dan in het binnenland. Maar ook de blauwe reigers zaten op hun nesten en toen we in de Pannenkoek liepen kwam er nog een bruine kiekendief gedag zeggen. Terwijl we iets mochten vertellen over de grienden, hoorden we weer een ijsvogel. De vliegende deur hadden we niet gezien, het zou toch een prachtige afsluiting zijn, wanneer iedereen dan toch nog een ijsvogel kon zien. Het beestje had schijnbaar te doen met ons in de regen? Want bij de eendenkooi zat er eentje op een tak boven het water en gunde iedereen een blik op zijn prachtige verenpak. Voordat iedereen doorweekt zou raken, zijn we terug gegaan naar de parkeerplaats en hebben we de dames als aandenken een bosje wilgenkatjes aangeboden. Hadden de deelnemers verdiend, het was een bijzonder fijne groep.

Na het afscheid zijn we de rest van de middag in de Biesbosch gebleven om nog meer te zien. We hadde een aantal fantastische waarnemingen, zoals waterpieper in zomerkleed, roerdomp, geelpootmeeuw, pontische meeuwen en onze eerste gele kwikstaart van dit jaar. In de Merwede zaten veel grote zaagbekken en brilduikers. Bij het Gat van Lijnoorden zagen we nog een toendra rietgans en onderweg verschillende reeën. Maar als toefje op de slagroom, zagen we nog een vos en tegelijkertijd een reebok die tegen een grondhoop op klom. Zoiets in één plaatje zie je maar één keer in je leven. Wat een prachtige dagafsluiter. Een hoofdzakelijk vochtige dag, maar dat mocht de pret niet drukken, waar we dus best met dankbaarheid op terug kijken.

28. mrt, 2015

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.