website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Gisteren 4 oktober, was het weer EuroBirdwatch. Landelijk trekken overal Vogelwerkgroepen er op uit, om trekvogels te tellen, om daarmee veel meer het gedrag en veranderingen in het vogel leven in kaart te kunnen brengen. Een geweldig initiatief. Hoewel Jonathan en Jefta, trouw hebben meegteld op de vertrouwde trektelpost van de NVWA, had ik besloten om naar de Dordtse Biesbosch te gaan en kwam daar de Vogelwerkgroep van Dordrecht tegen. Op een afstand hoorde ik al de opmerking maken in een diepe verzuchting: "WAT komt daar nou weer aan?" Volgens mij zou een respectovller manier zijn, om te zeggen: "Wie komt daar nu weer aan?" Maar goed, dat deed me besluiten om domweg niets te zeggen, en alleen te luisteren wat er gezegd werd. Pas achteraf kwam ik erachter dat ik als mogelijke buitenlandse gast gezien werd, en vond ik het dus wel humoristisch dat ik dus een soort van undercover agent, tussen deze vogelwerkgroep heb gestaan. Ik ga er inhoudelijk niet verder op in, maar kon wel begrijpen dat andere mensen die ik later sprk, er niet bij wilden horen en dat sommige zich beter alleen zich bezig konden houden met fotografie, i.p.v. praten en tellen. In elk geval merk je de competitie en dat het sosm beter is om sommige cijfers te relativeren. Ik he dat elders wel eens eerder mee gemaakt en dan treft het dat ze je aanzien voor mogelijke buitenlander, en dus er toch vanuit gaan dat je het niet verstaat of begrijpt. Ook nu bleek weer, dat persoon A een vogel determineerde als zijnde deze soort, en dat persoon B de soort determineerde als die soort. Een debacle zou je zeggen. Nou wanneer het een competitie is, dus niet. Want bij twijfel, worden beide soorten gewoon als geteld opgeschreven.

Hoewel misschien soms niet publiekvriendelijk, of omgevings vriendelijk, want het omhakken van bomen en struiken om het doel van optimaal tellen schijnt dan gerechtvaardigd ( wat ik me overigens wel voor kan stellen, maar publiceer dat niet publiekelijk) te zijn, moet ik wel zeggen dat ik de inzet bewonder van al die mensen die gaan tellen, om zo mee te werken aan de welstand van vogels! Zelf kan ik er helaas niet aan mee doen, omdat ik lensdragend ben, en dus daarmee na een half uur al niets meer ziet door een kijker of telescoop. Dus petje af voor al degene die gister op een telpost hebben gestaan heel de dag!

Maar misschien een tip? Mijn doel is in elk geval om met name jongeren en volwassenen enthousiast te maken voor het behoud van vogels, en dan werken beelden van omkappen van struiken, en het aan komen lopen van een mens te omschrijven als WAT, i.p.v. Wie niet echt mee. Ook niet het veroordelende karakter en kritiek van anderen. Dat kan je in de gezelligheid als grapje bedoelen, maar de willekeurige passant, knapt daar helemaal op af helaas. Maar dames en heren, blijf doorgaan met jullie goed werk!

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.