website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

Dit paasweekend zijn we alle kanten op geweest. Zo is Jonathan zaterdag samen met Jefta en vrienden en hun vader, 's morgens al heeeeeel vroeg op pad gegaan naar de Sallandse heuvelrug. Als echte Twitchers zijn ze bij de Korhoenders wezen kijken, de bruine klauwier op gaan zoeken en de dwerggans. Ze hadden een erg geslaagde dag. Ik ben naar de Tongplaat in de Hollandse Biesbosch gegaan, om op zoek te gaan naar libellen en juffers. Ik mocht de eerste vuurjuffers van dit jaar waarnemen en diverse glassnijders in verschillende stadia van imago. De naam stille zaterdag was ook echt van toepassing, ondanks het mooie weer, was het heel rustig en vredig. De meest bijzondere "snuiter" die we ook vandaag weer tegen kwamen, was de Gevlekte Wolzwever. Dit zijn bijzonder grappige beestjes, die echt met een knipoog ooit geschapen zijn. Kent u ze? Nou ik durf wel eerlijk te zeggen, dat toen we voor de eerste keer zo'n beestje zagen een paar jaar geleden, dat we ook zoiets hadden, van: "he, wat is dat nu voor een gek beest?"

Als je hem ziet denk je dat het een bij is met de angel aan de verkeerde kan, of een hommel met een snuit van een steekmug. Of wel een kruising van welke combinatie dan ook. Maar nee, deze wolzwever hoort tot de vliegen. Geweldig gewoon, als je zo'n rare "snuiter" als een kolibrie voor een bloempje ziet fladderen, om met zijn lange snuit, achter in het bloempje, in dit geval hondsdraf, zijn nectar te zoeken. Mocht u de komende dagen nog eens in de gelegenheid zijn om naar de Biesbosch te gaan, zou ik zeker willen adviseren om eens goed te zoeken naar zo'n wolzwever. Je moet goed opletten want ze zien eruit als een bij of kleine hommeld als ze vliegen. Maar het vliegen zelf lijkt meer op dat van een kolibrie.

Nou komende weken maar eens gaan voorbereiden op de meimaand, waarin we bijna elke zaterdag een vogelexcursie hebben. We hebben er zin in.

Mocht u ook nog met een excursie meewillen in de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming NL, dan kunt u zich beter maar snel opgeven voor een excursie bij u in de buurt, want de meeste excursies, zagen we wel, beginnen al aardig volgeboekt te raken. 

21. apr, 2014

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.