website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

5/4 Het is weer een paar weken geleden dat we weer eens wat op onze blog hebben gezet, dus hoogste tijd om weer iets te schrijven. Vanmiddag was het stralend lente weer en dus ga je op zoek naar vlinders. Nou en die waren volop actief op een veldje in de zon en beschut in het bos vlogen er genoeg. Tot mijn vreugde ook heel wat oranjetipjes. Een geweldig mooi vlindertje die als waardplant, de pinksterbloem heeft. Hier zaten ze trouwens op kool/raapzaad. Vorige week hadden we de pinksterbloem al massaal in bloei zien staan, maar geen oranjetipjes gezien, dus ging ik me al zorgen maken. Dat wil zeggen, zou er nu door de warme winter, de planten vroeger groeien en bloeien, dan dat het oranjetipje weer zou vliegen? Dan zou dat heel slecht voor de soort zijn. Maar gelukkig, ze zijn er weer volop. Helaas zie je dan wel dat hele velden plat gestampt worden voor foto's te maken, wat de vegetatie niet ten goede komt. Gelukkig was het een stuk, waar niet echt zeldzame planten groeien. Ook zaten er volop groot koolwitjes, en kleine geaderde witjes, en klein kolwitjes. Maar ook het bont zandoogje ontbrak er niet. En natuurlijk soorten als kleine vos, gehakkelde aurelia en dagpauwogen en elders nog een citroenvlinder. Ook had ik het geluk om parend koppeltje kleine beer vlinders te zien en te fotograferen. Omdat dit nachtvlinders zijn, is de kans dat je zo overdag een parend koppeltje ziet, niet zo groot.

Al met al dus een prachtige middag. Volgende week is er weer een excursie in de Zouweboezem. In tegenstelling tot de meeste excursies die we doen, is dit een lange wandeltocht van 6 uur, met best wel een redelijke grote groep, maar we hopen dat het een mooie tocht gaat worden.

We houden u op de hoogte en vinden het leuk om de ervaringen te delen. 

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.