website van Ron en Jonathan

waarnemingen en nieuws. Hieronder vind u een aantal blogs, maar de meest recente blogs, met foto's kunt u uitgebreider terug vinden op onze Facebook pagina van "Ontdeknatuur".

De laatste weken komen er veel meer vogelaars in polder Bleskensgraaf Zuid dan normaal. Dit is omdat er een purperreiger zit. U zult mischien wel denken 'dat is toch niet zo'n zeldzame soort?!'. Dat klopt half, want de purperreiger is in de Alblasserwaard een algemene broevogel op Kinderdijk en de Zouwenboezem. Maar in de winter zitten ze allemaal in Afrika.

De vogel van polder Bleskensgraaf is dus een geval apart. Vanaf September tot half december werd er in polder Kortebroek dat bij Streefkerk hoord een purperreiger eerst winter gezien. Deze vogel is zeer waarschijnlijk dezelfde vogel als die nu in polder Bleskensgraaf Zuid zit.

De vogel schijnt het hier aardig naar zijn zin te hebben, want hij zit er al langer dan 2 weken. Op www.alblas.waarneming.nl staat er bij de waarneming dat de vogel nog veel voedsel vind als woelmuizen, veldmuizen en zelf een keer een zeldzame veenmol. Een veenmol hoort tot de krekel, en is in de Alblasserwaard maar een zeldzame verschijning. Het in kaartbrengen van het voorkomen van deze soort is erg lastig, omdat je ze bijna nooit ziet. Het is mischien jammer voor deze veenmol, maar zo weten we nu wel dat er ook in polder Bleskensgraaf Zuid de veenmol zit.

Maar okay, dit bericht gaat over de purperreiger ;). De purperreiger trekt in de loop van de tijd steeds meer vogelaars aan. Dit zijn vooral Alblasserwaarders die de vogel op de jaarlijst willen zetten, en natuurlijk gewoon omdat de vogel nou heel bijzonder is. Maar ook trekt deze vogel publiek uit heel Nederland aan, die deze vogel graag op hun maandlijst willen hebben.

Nu is het de vraag, wat gebeurd er met de vogel als het echt winter gaat worden? De purperreigers trekken niet voor niets naar Afrika in de winter. Het is maar afwachten of een purperreiger wel in deze kou kan overleven, of wat hij doet als alle poldersloten dicht vriezen. Het is dus maar hopen dat deze jonge vogel het overleeft.

26. jan, 2014

0

Nieuwe reacties

23.09 | 15:31

Hallo Piet, dat kan kloppen. Deze verschijnen op de website van Vog...

21.09 | 21:10

Ik wil graag mee met de excursie van 22 februari naar de Kwade Hoek ...

29.08 | 21:31

Leuk, de Rechte Heide in het programma! Maar nog veel meer te ontdekk...

15.01 | 09:54

Jullie ook de beste wensen en veel gezondheid.